Çay 95 dərəcə temperaturda olan isti su ilə dəmlənməli və dəm əsla qaynadılmamalıdır Bitkilər mövzusunda araşdırma aparan doktor Rifat Bozalan çayın o dəqiqə qaynanmış su ilə dəmlənməməsini tövsiyə edir və onu da bildirir ki, çay 95 dərəcə temperaturda olan isti su ilə dəmlənməli və dəm əsla qaynadılmamalıdır. Çayın tərkibində olan və flavon adlandırılan bitki mənşəli molekullar damarların hamar qalmasını təmin edir, damar tıxanıqlığının qarşısını alır. Flavonlar qanda xolesterolun aşağı düşməsində önəmli rol oynayır. Flavonların əksəriyyəti bişmə və qaynatma müddətində xüsusiyyətlərini itirirlər. Ona görə də meyvə-tərəvəzlərdən mümkün qədər təzə və çiy şəkildə istifadə etmək məsləhətdir. Çay isə, deyildiyi kimi, yeni qaynadılmış su ilə deyil, bir neçə dəqiqə gözlədikdən sonra temperaturu 95 dərəcəyə düşmüş isti su ilə dəmlənməlidir.